Cansızzade El Hac Muhammed Kimdir?
- Januar 2012 ·
HAVRAN’DA CANSIZZADE VAKFIYE ÇEŞMESİ BULUNDU ———————————————————————— Havran Barajı sulama kanalı açım çalışmaları kapsamında yapılan kanal açma çalışmaları sırasında cansızzade soyuna ait vakfiye çeşmesi kitabesi bulundu. Osmanlı arşivlerinden yapılan araştırmalara göre zamanın padişahı Cansızzadeleri Türkiye’de yaklaşık 62 şehre göndermiş ve bütün Cansızzadeler bir birleri ile iletişimi kesilmiş hepsi bir birini unutmuştu.
KAYMAKAM BALCI ÇEŞME KİTABESİNİ ANLAMINI AÇIKLADI
Havran Kaymakamı Orhan Balcı, Havran Barajı kanal açma çalışmaları sırasında işçiler tarafından bulunan çeşmenin kitabesini Havran Kaymakamı Orhan Balcı’ya teslim ettiler. Kaymakam Balcı , Müftü Mehmet Emin Karataş’a çeşmenin kitabesini tercüme ettirdi. Çeşme Kitabesinde Cansız Zade El Hacı Muhammed bin Hüseyin vakfiyesi yazıyordu. 1872 yıllı tarih vardı. Ve Balıkesir valiliğinden Arkeolog çağırarak tarihi çeşmenin kitabesinin arkeolojik özelliğini tepit ettirdi. Çeşme kitabesinin Havran Kültür Merkezinde sergileneceği bilgisi verildi. TÜRKİYE’DE BÜTÜN CANSIZZADELER AKRABA
Osmanlı Arşivlerinden yapılan araştırmalara göre Türkiye’de bütün cansızzade, cansız, cansızlar, cansızoğlulları, cansızoğlu sülalelerinin akraba olduğu, devrin padişahı cansızzadeleri Türkiye’nin 62 şehrine dağıttı anlaşıldı. Of un Kondu kasabasında yerleşkesi olan ve o bölgede düşman işgalcilerine karşı olmuş olduğunu başarılar ile dikkatleri üzerine çeken cansızzade Cafer ağa Padişahımızın yazmış olduğu ferman sonrasında Erzurum valisi tarafından Erzuruma çağrılır.Cafer ağa tüm erkek akrabalarını alır ve Erzuruma gider.Erzurum valisi ile yaklaşık 3 günlük görüşme sonrasında Artvin, Bayburt, Trabzon ve Rize bölgesinin sivil güvenliği sağlanması ve eli silah tutan geçlerin eğitim alarak işgalcilere karşı ağitimlerini padişahımızın da bunu istediğini belirterek cansızzade Cafer ağayı görevlendirmiştir.
Cansızzade ahalisi artık Osmanlı adına çalışacak olmanın gururunu yaşamıştır.Kısa sürede yapılan tetkikler sonucunda bu görev tam anlamıyla yerine getirlmeye başlanmıştır.Buaşamalar esnasında cansızzade ahalisinin emri altına girmeyen küçük çaplı aileler ile cansızların arası açılmıştır ve ararlında çıkan husumet sonucunda epeyi canlar alınmıştır. Bu canlar neticesinde ortaya çıkan kan davası sonucunda OF bölgesinde yer alan karşıt aileler Türkiyenin çeşitli şehirlerine göç etmişlerdir.Bu göçlerin takipçisi olan cansızlar izlerini sürmüşler ancak çoğu izlerine ulaşamamışlar ve ulaşamadıklarından dolayı ortadaki husumette sona ermiştir. Günümüzde cansız soy ismini taşıyan tüm fertler akrabadırlar.Ayrıca cansızlar Türkiyede yaklaşık 62 şehirde yaşamlarını devam ettirmektedirler.Bu kadar fazla şehirlere yayılmalarının sebebi ise ortaya çıkan husumetin takipçisi olmaları için dönemin padişahı tarafından verilmiş olan bir karardır.
Cansızzade Cafer ağa, tımar sisteminin kurulmasında Osmanlı devletinin Karadeniz deki temsilcisi olmuş ve 25 lik ve 5 lik tımar sistemi ile birlikte Karedeniz de güvenliği başta rus işgancilerine karşı aldığı galibiyetle sağlanmıştır.O günden itibaren Cansız, Cansızlar, Cansızoğulları olrak günümüze gelen Cansızoğlu sülalasi tek göbektir.Ancak Cansızzade Cafer Ağa tarafından görevlendirilmiş olan kardeşleri Bayburt ve Sinop a gönderilmiş daha sonrada Cansızoğlu aileleri hemen hemen tüm yurda yayılmışlardır.Çok kalabalık bir kavim olarak dikkat çeken Cansız, Cansızlar ve Cansızoğulları savaşlarda aldıkları başarılar ile de tarihi sürecimizde önem arzetmeye devam etmektedir. HAVRAN’DA İKİ ÇEŞME KİTABESİ DAHA VAR Havran Halkı ile yaptığımız söyleşide, Eğmir Köyü Vakıf çeşmesi ve Temaşalık Köyü vakfiye Çeşmesindeki kitabenin aynı olduğunu, bu çeşmelerinde Cansızzade vakfiyesine ait bir çeşme olabileceğini söylediler. Eğer bu söylemlerde gerçek çıkarsa Havran Köylerinin tarihinin yeniden yazılmasına çeşme kitabeleri ışık tutacak.