FATMA GÜRSOY:
“AYRIMCILIK MI?
TÜRK’ÜM MÜSLÜMANIM,
BAŞÖRTÜLÜYÜM,
KADINIM;
BAŞKA SORUNUZ VAR MI?”..
ALMANYA’NIN İSLAM AÇILIMI …
SEDAT AÇIKBAŞ
Haberin Doğru Adresi
Avrupa’da Yaşayan Türklerin Haber Sitesi
MONTAJ VE YAYINA HAZIRLAYAN: MEHMET ALTUNYALDIZ
KAMERA: DAVUT ÇELİK
Almanya’da 2006 yılında yürülüğe giren ‘Eşitlik Yasası’ çerçevesinde hükümet tarafından oluşturulan ‘Antidiskrimierungsstelle des Bundes’ (Federal Anti Diskirimine – Ayrımcılık – Dairesi) tarafından toplumdaki yabancı kökenliler aleyhine yapılan ayrımcılığa dikkat çekmek amacıyla hazırlanan bir reklam kampanyasında rol alan Fatma Gürsoy, tüm Almanya’da konuşuluyor.
“Tekdüzelik yerine Çeşitlilik – Eşit muamele için elele” (Vielfalt statt Einfalt – Gemeinsam für Gleichbehandlung) başlığıyla 4 bin afiş, Noel tatiline kadar Almanya’nın 128 kentindeki metro ve otobüs duraklarını süsleyecek.
Afişlerin posta kartı formatındaki 830 bin adet kart ise 57 şehirdeki 6 bin 500 lokale dağıtıldı. 147 sinemaya 550 bin kart dağıtılması planlanıyor. Almanya’nın en çok ziyaret edilen internet sitelerinde de banner olarak çıkıyor.
Adana doğumlu ve küçük yaştan beri Almanya’da yaşayan 4 çocuk annesi Fatma Gürsoy, tüm Almanya’yı süsleyen ve birçok TV ile internet sitelerinin büyük ilgi gösterdiği afiş ve fotoğraflarda: “Ayrımcılık mı? Türk’üm, Müslümanım, başörtülüyüm, kadınım; Başka sorunuz?” diyerek kamuoyunun gündemine girdi.
Ancak Gürsoy’a saldıranlar da işi oldukça azıttı.. İnternet sayfalarında forum oluşturan ırkçı ve haçlı çevreler, işi, dinimize ve Gürsoy’a iğrenç hakaretlere kadar vardırdılar..
Aynı zamanda sanatçı ve sosyal yönüyle de tanınan Fatma Gürsoy, yaptığımız görüşmede Müslümanlara ve kendisine saldıranlara karşı Almanya’daki Türk toplumundan herhangi bir tepki gelmemesine üzüldüğünü belirtti.
Fatma Gürsoy, “Aslında toplumda göçmen kökenlilere, Müslümanlara önyargıları bulunanlar çoğunlukta değil. Toplumun büyük bir kesimi ayrımcılık yapmıyor ama önyargılar, peşin hükümler oldukça yaygın. Aşırı gruplar oldukça organize.
Benim afişlerim ve resimlerim ifadelerimle birlikte yayınlanınca internet sitelerinde forumlar oluşturdular, yeni sayfalar, siteler kurdular. Devlet parasıyla başörtüsü ve İslam reklamı yapılıyor diye ortalığı ayağa kaldırdılar. Almanya’daki Türk toplumundan bu tepkilere sessiz kalınmasına açıkçası üzüldüm.
Devlet parasıyla reklam yapılsa bile; Müslümanlar da Almanya’nın bir parçası. Bu değişmez bir gerçek artık.. Biz de bu toplumun bir parçasıyız, kendimizi Almanya’ya ait hissediyoruz. Biz bunu hissediyorsak, diğerleri de ‘uyum’ adına bizi kabullenmek zorunda.
Almanya’da Müslüman kadın olarak yaşamak hem zor hem kolay. Bazı çevrelerde başınız örtülü diye ayrımcılığa uğruyorsunuz. Üstelik misliyle.. Hem kadın olduğunuz hem de Müslüman olduğunuz için bir de başörtülü olduğunuz için.. (Doppelt und dreifach)
Bazı çevrelerde kadın olduğunuza ve yabancı olduğunuza bile bakılmıyor, herkes gibi eşit muamele görüyorsunuz. İnsanlar her yerde eşit olmalı. Bunun için herkese görev düşüyor. Toplumun her kesiminden ve her yaştan insanlara siyasetçilerin vereceği pozitif mesajlar; değişik kültür, din, dil, ırklara mensup insanların birarada yaşayabileceğine dair en olumlu adımdır.” diye konuştu.
Sedat Açıkbaş
———————–
BU DA DAİRE’NİN YAZISI
Antidiskriminierungsstelle des Bundes – http://antidiskriminierungsstelle.de/ –
Herzlich willkommen bei der Antidiskriminierungsstelle des Bundes!
Das Allgemeine Gleichbehandlungsgesetz (AGG) ist im August 2006 in Kraft getreten. Dies war ein wichtiger Schritt hin zur Gleichbehandlung aller Menschen in Deutschland. Diese Gleichbehandlung als Selbstverständlichkeit in der Mitte der Gesellschaft zu verankern, ist eines unserer wesentlichen Ziele. Wir beraten von Diskriminierung Betroffene, forschen zu Ursachen von Ungleichbehandlungen und wollen durch gezielte Informationen einen Beitrag dazu leisten, Diskriminierungen zu verhindern.